FORNUFT OG ANSVAR

Klima på bordet

Hver gang du putter mad i munden, har det kostet en bid af klimaet. Har du styr på, hvor meget CO2 dine kostvaner udleder? Vil du gøre noget ved det?

Man skal have levet under en sten for ikke at have hørt, at klimaet lider gevaldigt under menneskehedens madproduktion og spisevaner. Faktisk er mad en af de største CO2-syndere. Hver eneste gang, du sætter tænderne i en bøf, en avocado eller et stykke chokolade, har det kostet en bid af klimaet. Hvor meget den enkelte madvare påvirker klimaet er meget forskelligt. Mange af os er gode til at læse varedeklarationerne for, hvor meget sukker, protein og fedt, der er i vores fødevarer. Vi er knap så gode til at have styr på, hvor meget klimaet lider i produktionen.

Ifølge tænketanken Concito kan klimavenlige kostændringer alene reducere fødevaresektorens drivhusgasudledning med 34-64 procent i 2050.

Vil du gerne spise mere klimavenligt, bliver du nødt til at skære ned på kødet.
Danmark har et af de højeste kødindtag i verden. Det anslås, at den gennemsnitlige dansker spiser 52 kilo kød om året. Det er et kilo kød om ugen. I gennemsnit udleder hver eneste dansker 17 tons CO2-ækvivalenter (måleenheden for drivhusgasser) hvert år. Af de 17 tons stammer de tre tons fra den enkeltes fødevareforbrug. 75 procent af de tre tons CO2, hver dansker udleder gennem sine fødevarer, kommer fra kød- og mejeriprodukter.

Spis op, og planlæg. Ved at lægge en madplan, planlægge dine indkøb og blive bedre til at beregne, hvilke mængder du spiser, bliver du bedre til at undgå madspild. Mellem 10 og 20 procent af den mad, vi køber, ryger direkte i skraldespanden. Særligt kød og mejeriprodukter smides ud.

Al mad og drikke, der producereres og ikke bruges, er rent spild, både økonomisk og ressourcemæssigt.

Gode klimaråd

Brug for hjælp?

Ring til os på 7210 8810

Vi er ved telefonen fra 07:00-17:00 alle hverdage

SKAL DU BRUGE EN KONFIRMATION?

Skriv til os. Så ringer vi dig op.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.